Czy znamy wino do dziczyzny?

Chociaż dawniej dziczyzna często pojawiała się na naszych stołach i praktycznie bez niej nie mogło być żadnej biesiady, to obecnie raczej rzadko po nią sięgamy. A szkoda, bo sprawdzone mięso, po aktualnych badaniach jest zdrowsze niż to, które jemy ze zwierząt hodowlanych.

Jak się jednak okazuje, coraz częściej to właśnie dziczyzna wraca na nasze stoły, a ponieważ jest ona spożywana stosunkowo rzadko, to warto zadbać, aby była ona podawana w odpowiedniej oprawie. A to oznacza nie tylko dopasowane sosy złożone głównie z grzybów, ale również odpowiednio dobrane wina.

Jakie wino?

Jeżeli pragniemy przyjąć naszych gości dziczyzną i zastanawiamy się jakie wino do dziczyzny wybrać, aby efekt końcowy był właściwy, to warto wiedzieć, że najlepiej sprawdzą się tutaj wina droższe, które są bardziej szlachetne. Świetnie przy dzikim ptactwie może sprawdzić się wino czerwone, wytrawne, które będzie miało intensywny odcień purpury.

To co może nam ono zaproponować, to przede wszystkim niesamowite połączenie dojrzałych czerwonych owoców i delikatnych dębowych nut. Ważne jest to, aby wino to było winem o odpowiedniej liczbie lat, bo im będzie ono starsze, tym będzie lepiej pasowało z dziczyzną, podkreślając jej smak i wydobywając z niej to co najlepsze.

Mamy dzika albo sarninę?

Skoro już wiemy, po jakie wino sięgać kiedy chcemy podać dzikie ptactwo, to czas najwyższy dowiedzieć się, jakie wino do dziczyzny powinniśmy wybrać, jeśli wiemy, że na naszym stole pojawi się dzik albo sarnina. Wówczas warto stawiać na te odmiany czerwonego wina, które będą nam oferowały korzenny aromat, to właśnie one będą w stanie wyciągnąć niesamowity smak marynowanych potraw, wzmacniając jeszcze niesamowite doznania dla naszych kubków smakowych.

Z jednej strony wina te będą miały delikatny i aksamitny smak, z drugiej strony świetnie będą się komponowały z mięsem, które dzięki marynacie będzie kruche i perfekcyjnie przyprawione. Tradycja jedzenia dziczyzny jest bardzo stara, skoro więc wraca ona na nasze stoły i pojawia się na nich nadal tak rzadko, to warto dopilnować, aby do tego mięsa zawsze było dobierane wino najlepszej jakości, czerwone, wytrawne, które będzie bardzo szlachetne.

Nawet jeśli będziemy mieli za nie zapłacić trochę więcej, to z pewnością warto. Może czasami warto wyjść do restauracji i spróbować najlepsze steki warszawa. W końcu nie jemy takich potraw na co dzień, a jeśli dobrze dobierzemy wina do dziczyzny, to możemy być pewni, że taki posiłek jeszcze bardziej zyska na znaczeniu i niepowtarzalnym charakterze.

Może Ci się również spodoba