Jak dobrze parzyć kawę?

Niezależnie od tego jaką kawę pijemy powinniśmy zadbać o odpowiedni sposób przygotowania tego napoju. Wbrew spopularyzowanej metodzie polegającej na zalaniu wrzątkiem zmielonych ziaren nie jest to najlepszy sposób na delektowanie się napojem. Przygotowywanie kawy po turecku to sposób dla bardzo cierpliwych kawoszy. Polega on na kilkukrotnym podgrzewaniu wcześniej przygotowanej mieszanki zmielonych ziaren i cukru, ale niedoprowadzaniu jej do wrzenia. Podczas procesu podgrzewania niezbędne będzie naczynie zwane tygielkiem.

Inna, dość popularna i o wiele szybsza metoda, polega na zaparzeniu kawy w kawiarce. Jest to dość prosta metoda, ponieważ polega ona na wlaniu zimnej wody do zbiornika kawiarki. Następnie na sitku umieszczamy kawę, która powinna znajdować się nad wodą. Ciśnienie gotującej się na w czajniku wody „wypchnie” wodę wprost na ułożoną na sitku kawę, która następnie przedostaje się do górnego zbiornika. Kawa to bardzo popularny napój, którym często raczymy się na co dzień.

Warto wiedzieć, że opisany na początku sposób przygotowywania kawy prowadzi nie tylko do utraty walorów smakowych, ale również do wytwarzania w naparze groźnych dla zdrowia substancji.

You may also like...