Jak podawać kawę

W zależności od rodzaju kawy, którą zamówimy powinniśmy otrzymać napój podany w odpowiednim naczyniu. Może się to wydawać mało istotnym niuansem, ale rodzaj naczynia, a także jego pojemność ma ogromne znaczenie w całym obyczaju piciu kawy. Przyzwyczajeni do kartonowego kubeczka pitej w biegu kawy nie jesteśmy zbyt przejęci tym, w jakim naczyniu podawany jest nam napój. Bo czy kawa zmienia smak pod jego wpływem? Zdecydowanie tak – gdyż odpowiednio przygotowany napój, który trafia do przeznaczonego do niego naczynia jest przygotowany z zachowaniem klasycznych, pasujących do siebie proporcji.

Espresso, czyli skondensowany ekstrakt z kawy powinien być przygotowywany w małych, 20/30 ml filiżankach wykonanych z porcelany. Cappuccino podaje się natomiast w porcelanowych filiżankach nie większych niż 200 ml. Takie naczynie powinno być wcześniej odpowiednio ogrzane. Latte, to kawa, którą od Cappuccino różni większy stosunek mleka do kawy.

Latte macchiato zaś, jest wariacją na temat latte, którą zdobi odpowiedni, warstwowy układ kawy i mleka.

sprzęt medyczny

You may also like...