Mazurek

www.zaczacbudowe.com.pl

Mazurek nie ma lekkiego życia. Chociaż jest ptakiem niezwykle w Polsce popularnym i licznie w naszym kraju gniazdującym, to bywa często mylony z wróblem.

Trochę na ten stan rzeczy ma wpływ sam mazurek, gdyż najczęściej żeruje ze swoim większym kolegą i rzeczywiście jest do niego podobny. Jakby tego nie było za wiele, to razem z wróblem należy do rodziny wróblowatych, co dodatkowo upodabnia go do swego większego i bardziej znanego kuzyna.

Mazurek to gatunek małego ptaka, który należy od gatunku wróblowatych. Zamieszkuje całą Europę i Azję i zazwyczaj prowadzi osiadły tryb życia.

Wyglądem przypomina wróbla zwyczajnego, ale jest od niego nieznacznie mniejszy. Od wróbla prócz wielkości odróżnia go dodatkowo czarna plamka na białym policzku.

U mazurków nie występuje dymorfizm płciowy, więc nie można odróżnić samca od samicy. Mazurki osiągają rozmiary do 14 centymetrów i masę ok.

25 gramów. Mazurki odżywiają się głównie nasionami roślin rdestowatych, dzikim prosem, bylicami i trawami.

Gniazda zakładają w opuszczonych dziuplach, skrzynkach lęgowych i załomach budynków.

wędzidło oliwkowe www.wiezirodzinne.pl

You may also like...