Niedźwiedź brunatny

hodowla kotów orientalnych

Niedźwiedź brunatny nie ma najlepszej prasy.

Często przedstawiany jest jako zwierzę niebezpieczne i drapieżne, który skrywa się w leśnych gęstwinach i tam czeka na ludzi, by ich pożreć.

Cała gama filmów i książek przedstawia niedźwiedzia brunatnego jako groźnego potwora, który potrafi nawet stanąć na dwóch łapach, byle tylko zrobić krzywdę człowiekowi.

Wyraźnie kontrastuje to z obrazkiem mięciutkiego i sympatycznego pluszowego misia.

Może jednak niedźwiedź brunatny ma coś w sobie z przytulanki? Niedźwiedź brunatny to gatunek drapieżnego ssaka z rodziny niedźwiedziowatych, który zamieszkuje Azję, Europę Północną i Amerykę Północną.

Chociaż na terenie całego swojego występowania nie jest on zagrożony wyginięciem, to na terenie Polski został objęty całkowitą ochroną.

Najczęściej można go spotkać w lasach, tajgach i terenach górzystych.

Jeżeli chodzi o pokarm, to nie jest on specjalnie wybredny i zadawała się zarówno rybami, jak i dżdżownicami, miodem, grzybami i porostami leśnymi.

W pozycji wyprostowanej ten ssak osiąga nawet do trzech metrów, a jego masa może wynosić nawet siedemset kilogramów.

Odbywająca się za pośrednictwem internetu psychoterapia pomogła już wielu osobom

Może Ci się również spodoba