Turkan

Nazwa turkan może kojarzyć się nam z tukanem. Jednak ptak ten nie jest aż tak egzotyczny, gdyż turkan to spory ptak wodny z rodziny kaczkowatych. Jest on jednak sporadycznym gościem w Polsce, gdyż ptak ten preferuje raczej wybrzeża Ameryki Północnej, Kamczatki, Norwegii, Islandii oraz Nową Fundlandię.

Samiec ma bardzo barwne upierzenie godowe. Wierzch i tył głowy pokrywają mu niebieskie i pomarańczowe pióra, boki głowy ma bladozielone, przednią część grzbietu ma białą, a resztę czarną. Dodatkowo na dziobie pojawia się wyraźne zgrubienie, które przybiera barwę żółtą.

Samica nie jest tak barwnie upierzona i nie zmienia swego koloru na czas godów. Całe ciało pokrywają jej brązowe pióra z czarnym deseniem. Długość ciała dorosłych osobników wynosi maksymalnie 60 centymetrów, a rozpiętość skrzydeł ok.

105. Dorosłe osobniki ważą do dwóch kilogramów. Ptaki te odżywiają się głównie drobnymi rybami, krabami i innymi zwierzętami, które chwytają podczas nurkowania.

Turkany swe gniazda składają jak większość przedstawicieli kaczkowatych na otwartym terenie w zagłębieniach w ziemi.

Może Ci się również spodoba